Join us on Telegram: www.t.me/terkini247

Banjir Gunung Jerai : Salah siapa?


Seperti dijangka, tragedi banjir di negeri Kedah minggu lepas telah mencetuskan pelbagai dakwaan dan andaian daripada pelbagai pihak berkenaan punca berlakunya fenomena dahsyat tersebut. Antara spekulasi yang sering diulang-ulang dalam media sosial adalah dakwaan bahawa kerajaan negeri bertanggungjawab atas insiden ini kerana membenarkan aktiviti pembalakan.

Adakah dakwaan ini disokong bukti dan hujah kukuh atau sekadar mengikut trend menuding jari kepada pihak berkuasa setiap kali berlaku tragedi? Bagi menjawab persoalan tersebut, berikut dikumpulkan kenyataan-kenyataan daripada pihak berkuasa dan pakar tentang isu berkenaan. 

Tiada aktiviti pembalakan sejak 30 tahun lalu

Bagi menangkis dakwaan bahawa pembalakan merupakan punca berlakunya banjir di sekitar kawasan Gunung Jerai, Menteri Besar, Muhammad Sanusi menjelaskan bahawa kayu yang dihanyutkan adalah pokok yang terbalik kerana reput atau tumbang dibawa arus air yang deras. 

Kenyataan beliau disokong melalui laporan daripada Jabatan Perhutanan bahawa tidak ada sebarang aktiviti pembalakan di Gunung Jerai sejak 30 tahun dahulu. Selain itu, Gunung Jerai telah diwartakan sebagai kawasan hutan perlindungan.

Hujan berintensiti tinggi

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Muhammad Helmi Abdullah menyatakan antara punca fenomena kepala air yang berlaku di Yan, Kedah adalah hujan yang turun dalam kadar atau intensiti tinggi di hulu sungai serta kawasan tanah tinggi. Fenomena alam ini telah menyebabkan akar pokok atau kawasan tadahan air tidak dapat menampung atau menahan air tersebut untuk diserap ke dalam tanah, seterusnya menyebabkan limpahan.

Beliau memberikan penjelasan lanjut bahawa kejadian hujan lebat dan ribut petir yang berlaku di beberapa daerah di negeri Kedah adalah berpunca daripada penerimaan tiupan angin dari arah barat laut yang membawa kelembapan tinggi dari Laut Andaman. Kejadian ini telah menatijahkan pembentukan awan aktif di kawasan tersebut.

Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) pula mengesahkan berlaku taburan hujan lebat luar biasa dalam tempoh yang singkat di sekitar Gunung Jerai. Ketua Setiausaha KASA, Datuk Seri Zaini Ujang berkata hujan yang turun telah melebihi purata 50 tahun. Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) memaklumkan kemuncak fenomena hujan lebat luar biasa ini adalah pada jam 8.00 malam hari Rabu (18 Ogos 2021) apabila kadar tersebut melepasi purata 70 tahun. 

Langkah preventif

Walaupun terbukti bencana banjir di Kedah berpunca daripada faktor luar kawalan manusia dan bukan disebabkan pembalakan, pelbagai cadangan telah dikemukakan bagi mengatasi kejadian serupa daripada berulang. 

Pakar Geobencana, Datuk Dr. Ibrahim Komoo memberikan amaran bahawa bencana yang berlaku di Gunung Jerai boleh berulang di kawasan lain sekiranya tiada langkah pencegahan seperti teknik kawalan aliran lumpur. Tambah beliau, kejadian itu mempunyai persamaan dengan tragedi Pos Dipang, Kampar, Perak pada 1996 yang meragut banyak nyawa penduduk setempat.

Datuk Seri Ir. Dr. Zaini Ujang daripada KASA pula berkata bahawa kementerian terbabit bercadang mewujudkan empangan kecil di tempat berbukit atau 'empangan sabo' bagi mengelakkan insiden kepala air dari Gunung Jerai berulang pada masa depan. Empangan tersebut berperanan menghalang pokok tumbang daripada dihanyutkan.

Cadangan-cadangan yang diutarakan oleh mereka yang berautoriti ini secara tidak langsung menguatkan lagi hujah bahawa bencana tersebut tidak ada kena mengena dengan aktiviti pembalakan. 

RUJUKAN:

Hasnan, H.A. (2021, August 19). Kadar hujan di Kuala Muda, Yan lebihi purata 70 tahun – KASA. Astro Awani. https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kadar-hujan-di-kuala-muda-yan-lebihi-purata-70-tahun-kasa-314963

Che Awang, A.H. (2021, August 19). Bencana Gunung Jerai: Banjir bukan berpunca daripada aktiviti pembalakan – Sanusi. Astro Awani. https://www.astroawani.com/berita-malaysia/bencana-gunung-jerai-banjir-bukan-berpunca-daripada-aktiviti-pembalakan-sanusi-314848

Kejadian kepala air disebabkan hujan berintensiti tinggi – MetMalaysia. (2021, August 20). Astro Awani. https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kejadian-kepala-air-disebabkan-hujan-berintensiti-tinggi-metmalaysia-315031

Rafei, D.H. (2021, August 23). Aliran puing ancam kawasan lain. Utusan Malaysia. https://www.utusan.com.my/terkini/2021/08/aliran-puing-ancam-kawasan-lain/

Ikhsan, M.H. & Abdul Rahman, N. (2021, August 23). RM78 juta baik pulih infrastruktur dan bantuan mangsa banjir [METROTV]. Harian Metro. https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/08/746028/rm78-juta-baik-pulih-infrastruktur-dan-bantuan-mangsa-banjir-metrotv?

Tragedi kepala air: KASA cadang bina empangan kecil di kawasan berbukit. (2021, August 24). Astro Awani. https://www.astroawani.com/berita-malaysia/tragedi-kepala-air-kasa-cadang-bina-empangan-kecil-di-kawasan-berbukit-315746


Post a Comment

0 Comments