Join us on Telegram: www.t.me/terkini247

Hartal Doktor Kontrak: Krisis kerjaya pengamal perubatan

Hartal atau pemogokan umum bukanlah suatu yang asing dalam negara kita. Sejarah mencatatkan bahawa hartal besar-besaran pernah dibuat di Tanah Melayu melibatkan para pekerja daripada pelbagai bidang. Hartal tersebut dilaksanakan melalui pemberhentian operasi; para pekerja daripada pelbagai sektor tidak keluar bekerja dan duduk di rumah masing-masing sebagai tunjuk perasaan kepada pihak British.

Selain hartal bersejarah tersebut, negara kita juga pernah menyaksikan hartal-hartal lain yang dibuat oleh pekerja sektor pengangkutan, perburuhan dan perkilangan. Hartal doktor kontrak baru-baru ini adalah sedikit unik berbanding hartal-hartal sebelumnya memandangkan ia melibatkan golongan profesional dalam bidang yang dilihat berprestij iaitu perubatan. Sesuai dengan keadaan semasa pandemik, para doktor ini tidaklah meninggalkan tanggungjawab mereka di hospital dengan hanya duduk di rumah, sebaliknya melakukan hartal pada waktu rehat dengan memakai pakaian serba hitam dan mengangkat ‘placard’.

Punca hartal

Pada awal Julai 2021, Gerakan Hartal Doktor Kontrak memberikan amaran bahawa hartal akan dijalankan pada 26 Julai sekiranya tuntutan mereka tidak dipenuhi dalam masa 3 minggu. Jurucakap gerakan tersebut, Dr. Mustapha Kamal A. Aziz menjelaskan tuntutan tersebut adalah agar kerajaan menawarkan pelantikan tetap kepada semua pegawai perubatan lantikan kontrak sedia ada dan memohon penjelasan terperinci kriteria pelantikan tetap.

Terdapat beberapa perkara berkaitan faedah dan jaminan kerjaya yang menyebabkan para doktor kontrak tidak berpuas hati dengan skim kontrak sedia ada sehingga memilih untuk berhartal:

1. Sebagai doktor kontrak, para doktor ini menerima gaji, elaun, dan cuti yang terhad berbeza dengan doktor tetap.

2. Status kontrak telah menyekat peluang pegawai perbuatan menyambung kepakaran mereka ke tahap yang lebih tinggi untuk bergelar pakar. 

3. Tiada jaminan pembangunan kerjaya kerana kesukaran membuat perancangan masa depan memandangkan mereka sentiasa menunggu penyambungan kontrak.

Siapa di belakang hartal doktor kontrak?

Walaupun Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CEUPACS) awalnya menyeru agar hartal tidak diadakan disebabkan perkhidmatan kesihatan awam negara berada dalam keadaan genting, badan tersebut tidak menafikan rasional tuntutan oleh para doktor kontrak.

Presiden CEUPACS, Adnan Mat menggesa kerajaan menangani isu status kontrak pegawai perubatan bagi menjamin kerjaya doktor-doktor muda yang merupakan aset negara. Sekiranya masalah ini berlarutan, dirisaukan para doktor ini terpaksa memilih untuk berkhidmat di luar negara seterusnya mengakitbatkan krisis kekurangan tenaga pakar perubatan dalam negara.

Campur tangan ahli politik: Membantu, mengeruhkan atau menangguk di air keruh?

Seperti dijangka, hartal doktor kontrak ini telah menimbulkan polemik dan mencipta episod saling menuding jari antara ahli-ahli politik. Walaupun hartal baru berlaku, rekod menunjukkan ia hanyalah kemuncak terhadap rungutan yang telah lama ditimbulkan melangkaui zaman pentadbiran kerajaan berbeza.

Satu hantaran Facebook bertarikh Disember 2018 oleh ‘page’ Pegawai Farmasi Kontrak UF41 mendedahkan bahawa isu pengambilan pegawai tetap sudah pernah dibawa kepada Menteri Kesihatan ketika itu, Dr. Dzulkefly Ahmad. Aduan yang ditandatangani sejumlah 208 pegawai kontrak itu adalah berkenaan kepincangan dalam proses pemilihan pegawai tetap; Bahagian Sumber Manusia KKM didapati telah membelakangi panduan pemilihan yang ditetapkan oleh KKM dan Lembaga Farmasi Malaysia (LFM). Malangnya, surat yang diserahkan secara bersemuka kepada Dr. Dzulkefly itu tidak menghasilkan sebarang maklum balas daripada pihak berkaitan.

Ironinya, ketika bercakap tentang isu hartal yang dibuat oleh doktor kontrak baru-baru ini, Dr. Dzulkefly telah memberi peringatan kepada kerajaan supaya “tidak menjadikan doktor kontrak ibarat PPE, pakai dan buang.”

Keghairahan sebahagian ahli politik menjadikan isu ini sebagai modal politik juga terserlah apabila ahli parlimen, Sivarasa Rasiah berulang kali mendesak agar Menteri Kesihatan, Dr. Adham tidak mengambil tindakan terhadap doktor kontrak yang menyertai hartal. Anehnya, desakan ini dibuat setelah Dr. Adham sendiri menjamin tiada tindakan yang akan diambil di samping meraikan hak doktor kontrak menyertai hartal sedemikian.  

Di samping itu, pada bulan Mac baru-baru ini, ahli parlimen Hannah Yeoh dan Dr. Wan Azizah telah menggesa supaya kerajaan berikan peruntukan tambahan kepada petugas perubatan. Kenyataan ini dilihat bercanggah dengan tindakan kerajaan yang dipimpin mereka beberapa tahun lalu yang dilihat sentiasa merugikan pegawai perubatan dan penjawat awam. Antaranya, kerajaan ketika itu mengumumkan bahawa:

1. Tiada jaminan Pegawai Perubatan Siswazah ditawar jawatan tetap.

2. Elaun khidmat kritikal untuk doktor dan profesional baru ditamatkan.

3. Penjawatan awam dikurangkan sebanyak 5%.

4. 55,000 pekerja kontrak ditamatkan perkhidmatan.

Apa kesudahannya?

Susulan tuntutan yang dibuat oleh doktor kontrak di seluruh negara, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah mengumumkan beberapa solusi seperti komitmen penerusan kontrak bagi yang menyambung kepakaran sehingga tamat dan gaji dan cuti yang setara dengan doktor berjawatan tetap. Walaupun gerakan hartal doktor kontrak melihat penyelesaian ini masih tidak memadai yang menyebabkan hartal tetap diteruskan, sebahagian pihak pula melihat jurang antara doktor kontrak dengan doktor tetap telah dirapatkan sehingga yang berbeza hanya pada namanya.  

Melihatkan perlaksanaan hartal yang tetap diteruskan susulan pengumuman penyelesaian segera oleh PM, nampaknya isu ini akan berlarutan untuk satu jangka masa yang tidak dapat dipastikan. Apa yang pasti, tidak dapat dinafikan perhatian yang ditunjukkan kerajaan kali ini sebenarnya lebih baik daripada sekadar mengambil jalan mudah menamatkan elaun kritikal dan mengurangkan pekerja kontrak yang pernah menjadi kegusaran para doktor dan penjawat awam beberapa tahun lalu.

RUJUKAN:

1. Pegawai Farmasi Kontrak UF41. (2018, December 16). Selamat sejahtera,
Surat rasmi kepada YB Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad yang bertarikh 4 Disember 2018. [Images attached] [Status update]. Facebook. https://www.facebook.com/justice4contractpharmacist/posts/1235380036616196

2. K'jaan akan kurangkan perjawatan awam sebanyak 5% - Hanipa. (2019, December 13). Malaysiakinihttps://www.malaysiakini.com/news/503576

3. Isu doktor kontrak: PM kemuka penyelesaian segera, arah pelan komprehensif. (2021, July 23). Astro Awanihttps://www.astroawani.com/berita-malaysia/isu-doktor-kontrak-pm-kemuka-penyelesaian-segera-arah-pelan-komprehensif-309903

4. Arifin, L. (2021, July 1). Mogok doktor kontrak 26 Julai, jika tuntutan tak dipenuhi. Berita Harian. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/07/834341/mogok-doktor-kontrak-26-julai-jika-tuntutan-tak-dipenuhi

5. Muzamir, M.Y. (2021, July 26). Usah ambil tindakan doktor protes - CUEPACS. Berita Harian. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/07/843542/usah-ambil-tindakan-doktor-protes-cuepacs

6. Isu doktor kontrak bergema di Dewan Rakyat. (2021, July 26). Harian Metro. https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/07/735146/isu-doktor-kontrak-bergema-di-dewan-rakyat

7. Ibrahim, M.I. (2021, July 27). Tiada tindakan disiplin terhadap doktor sertai protes. Berita Harian. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/07/844026/tiada-tindakan-disiplin-terhadap-doktor-sertai-protes

8. Sulaiman, N.A. (2021, July 27). Cuepacs seru mogok Hartal Doktor Kontrak tidak diadakan. Harian Metro. https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/06/723421/cuepacs-seru-mogok-hartal-doktor-kontrak-tidak-diadakan

 

Post a Comment

0 Comments